Kortlopende projecten

Geweest | Kortlopende projecten

16 september 2023 | Kunstnacht

Tijdens de Kunstnacht ontdek je op een laagdrempelige manier wat Nijmegen aan kunst en cultuur te bieden heeft! Culturele organisaties met verschillende achtergronden werken samen: zo ontstaan unieke cross-overs tussen verschillende kunstdisciplines. TG Greppel werkte tijdens de Kunstnacht 2023 samen met het Besiendershuis.

In het Besiendershuis zijn dieren naar binnen gekropen, gefladderd en geslopen. ’s Avonds komen ze tevoorschijn en wekken ze het huis tot leven! Volg in je eentje hun sporen, vanaf de hangkamers tot in de tuin. Dwaal langs donkere deuren en piepende planken, buk voor eeuwenoude balken en spiek door raampjes en kijkgaten… Verwonder je over het grootse gebouw met de kleinste details, dat al sinds 1525 midden in Nijmegen staat.

Concept Jan-Wieger van den Berg, Jade Kerste, Annelotte de Meijer en Nina de Wringer Vormgeving Annelotte de Meijer Regie Nina de Wringer Artistieke leiding Rik Luijmes Communicatie Leonie Modderkolk

8 december 2022 | De Notenkraker van Tchaikovsky

Rik Luijmes, Nina Goedegebure en Yannick Greweldinger vertelden het sprookje van De Notenkraker in Concertgebouw De Vereeniging. Samen met het Nijmeegs Studentenorkest lieten ze basisschoolleerlingen uit heel Nijmegen kennismaken met klassieke muziek.

22 & 23 september 2022 | TussenTijd: Afloop Onbekend (theatervoorstelling)

Onze zorgeloze jaren zijn voorbij. Onze vrijheden zijn niet meer vanzelfsprekend en onze groene levendige habitat verandert langzaam in een verstikkende woestijn. En we hebben al die jaren niet eens bewust genoten van het paradijs waarin we leefden, wat jammer nou.

Het lijkt alsof de coronaperiode het einde van een tijdperk van zorgeloosheid heeft ingeluid. Is onze planeet echt in gevaar of kunnen we het tij nog keren? Zijn de tekenen van droogte, branden, epidemieën en oorlog een verwijzing naar spannende verhalen als de tien Bijbelse plagen of is het nu echt menens?

De makers van de Nijmeegse theatergezelschappen Cie. Perelman en TGGreppel buigen zich over de vraag wat nodig is voor een hoopvolle toekomst. Kunnen we de point of no return hijgend voorblijven? Welke waarden zijn daarvoor belangrijk om door te geven? Kunnen we de volgende generatie nog recht in de ogen kijken? Of hebben we er zodanig een potje van gemaakt dat we enkel schaamtevol ons hoofd moeten buigen en sorry stamelen. Of misschien hoeven we ons niet druk te maken omdat nieuwe technologieën een eind aan al onze zorgen zullen maken. Komen we tot hoopvolle oplossingen of is het vertrouwen in een goede afloop juist naïef en gevaarlijk?

Afloop Onbekend is onderdeel van het project TussenTijd, dat Theater LUX in coronatijd initieerde. LUX daagde vier theatermakers uit om binnen een korte repetitieperiode een complete voorstelling te creëren. Ad hoc theater op het scherpst van de snede.

Spel Wouter van Elderen, Ilse Schaminée, Lonne Gosling (Cie. Perelman) en Rik Luijmes (TGGreppel) Muziek Jaap Warmerhoven Advies Janne de Bruin Fotografie Gerard Verschooten Techniek  Mitar Markovic, Titus Mellema, Frans Schilte Productie Valerie Bongaarts

24 mei 2022 | De Vuurvogel van Igor Stravinsky

Rik Luijmes en Nina Goedegebure vertelden het verhaal van De Vuurvogel in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Onder leiding van dirigent Pim Cuijpers speelde het Nijmeegs studentenorkest voor leerlingen van Nijmeegse basisscholen.

27 & 28 augustus 2021 | TussenTijd: De Transformatie (performance)

TussenTijd: De Transformatie vond plaats op het terras van LUX tijdens het Theaterweekend. ‘Wilt u er theater bij?’ Met deze vraag namen we ons publiek mee op een reis door de tussentijd die veel langer bleek te duren dan we ooit voor mogelijk hadden kunnen houden. Sterker nog, we zaten er nog middenin… Het publiek maakte mee hoe de gezelschappen Cie. Perelman, TG Greppel en TG de Winter  hun ervaringen transformeren vanuit een digitaal leven naar een hybride vorm in real life, waarbij we nog altijd voorzichtig zijn.

2020-2021 | TussenTijd: Videoserie

In de zomer van 2020 startten we met LUX, Cie. Perelman en TG de Winter de online videoserie ‘TussenTijd’. Aanleiding was de eerste corona-lockdown. Toen alle theaters voor langere tijd gesloten waren en gezelschappen niet konden spelen, lieten zij ‘achter de schermen’ zien hoe zij omgaan met thema’s zoals angst, isolatie, verbinding, hoop, tijd, offline leven en, natuurlijk, de toekomst. Kijk hier de afleveringen van het eerste seizoen terug:

TussenTijd #1 – ANGSSST
TussenTijd #2 – TIJD KWIJT
TussenTijd #3 – HUIDHONGER
TussenTijd #4 – (NOOIT) ALLEEN
TussenTijd #5 – HOOPKRACHT
TussenTijd #6 – GROEN LICHT

Inmiddels zijn er al twee seizoenen online verschenen. Kijk hier de uitzendingen van Tussentijd, 1 jaar later terug:

4 mei 2021 | Theater na de Dam: 3×2 minuten

Op 4 mei om 21.00 presenteerde TG Greppel op het balkon van Concertgebouw De Vereeniging de tekst ‘3 x 2 minuten’ van dichter des Vaderlands Lieke Marsman. De voorstelling werd live gestreamd en was een samenwerking met Theater na de Dam en de Stadsschouwburg Nijmegen. Het is een eerbetoon aan het verleden: in 3×2 minuten beleven we drie perspectieven tijdens de Nationale Dodenherdenking. Het gedicht van Lieke Marsman werd door zeven stadsgezelschappen op de avond van de herdenking tegelijkertijd gepresenteerd.

TEKST: Lieke Marsman
SPEL: Nina Goedegebure, Jeroen van den Berg, Ronald Armbrust
MONTAGE: Jaap Berends
MUZIEK: Jaap Berends (gitaar) en Tessa Zoutendijk (viool)
PRESENTATIE EN REGIE: Rik Luijmes
TECHNIEK: Luuk van Geffen, Kees Zegers en Fred uit het Broek
PROGRAMMERING SCHOUWBURG/VEREENIGING: Lieke Jordens
CONCEPT EN INITIATIEF: Theater na de Dam – Inger Stam

Met dank aan de gemeente Nijmegen

13 maart 2021 | Wit Konijn Rood Konijn

Op 13 maart 2021 speelde Rik Luijmes de internationale theaterhit Wit konijn Rood Konijn in theater de Kik in Elst. De voorstelling werd live gestreamd. In meer dan 30 landen werd tegelijkertijd de voorstelling Wit Konijn Rood Konijn gespeeld, om stil te staan bij de sluiting van theaters over de hele wereld vanwege corona. Samen met het publiek ontdekt de acteur tijdens het lezen en spelen de inhoud van het stuk, geschreven door de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop, die de acteur ter plekke op het podium opent. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Rik: “Om deze voorstelling te spelen reed ik met een ontheffingsformulier naar het theater. Je zou de avondklok in die lockdownperiode haast vergeten…”

 

12 december 2019 | Sheherazade van Rimski-Korsakov

Rik Luijmes en Nina Goedegebure vertelden en speelden het verhaal van Sheherazade in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen. Onder leiding van dirigent Pim Cuijpers speelde het Nijmeegs studentenorkest voor leerlingen van Nijmeegse basisscholen.

Lees hier meer over in dit bruisende artikel van De Gelderlander.


 

4 mei 2019 | Lezing ‘Verloren Vader’ in Stadsschouwburg Nijmegen

Ter gelegenheid van Theater na de Dam
Op 4 mei lazen Nina Goedegebure, Nico de Vries en Milan Boele van Hensbroek de speciaal geschreven tekst ‘Verloren Vader’ van Tom Lanoye. Rik Luijmes regisseerde deze lezing die eenmalig werd gepresenteerd in de Stadsschouwburg van Nijmegen.

Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar schreef Belgische schrijver Tom Lanoye over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer? Deze tekst, getiteld ‘Verloren vader’, werd op 4 mei om 21.00 uur in heel het land gelijktijdig door verschillende gezelschappen voorgelezen.