Geweest kortlopende projecten

Geweest | Kortlopende projecten

4 mei 2021 | Theater na de Dam: 3×2 minuten

Op 4 mei om 21.00 presenteerde TG Greppel op het balkon van Concertgebouw De Vereeniging de tekst ‘3 x 2 minuten’ van dichter des Vaderlands Lieke Marsman. De voorstelling werd live gestreamd en was een samenwerking met Theater na de Dam en de Stadsschouwburg Nijmegen. Het is een eerbetoon aan het verleden: in 3×2 minuten beleven we drie perspectieven tijdens de Nationale Dodenherdenking. Het gedicht van Lieke Marsman werd door zeven stadsgezelschappen op de avond van de herdenking tegelijkertijd gepresenteerd.

TEKST: Lieke Marsman
SPEL: Nina Goedegebure, Jeroen van den Berg, Ronald Armbrust
MONTAGE: Jaap Berends
MUZIEK: Jaap Berends (gitaar) en Tessa Zoutendijk (viool)
PRESENTATIE EN REGIE: Rik Luijmes
TECHNIEK: Luuk van Geffen, Kees Zegers en Fred uit het Broek
PROGRAMMERING SCHOUWBURG/VEREENIGING: Lieke Jordens
CONCEPT EN INITIATIEF: Theater na de Dam – Inger Stam

Met dank aan de gemeente Nijmegen


 

13 maart 2021 | Wit Konijn Rood Konijn
Op 13 maart 2021 speelde Rik Luijmes de internationale theaterhit Wit konijn Rood Konijn in theater de Kik in Elst. De voorstelling werd live gestreamd. In meer dan 30 landen werd tegelijkertijd de voorstelling Wit Konijn Rood Konijn gespeeld, om stil te staan bij de sluiting van theaters over de hele wereld vanwege corona. Samen met het publiek ontdekt de acteur tijdens het lezen en spelen de inhoud van het stuk, geschreven door de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop, die de acteur ter plekke op het podium opent. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint hij of zij aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater.

 

12 december 2019 | Duizend-en-een-nacht
Twee acteurs van Theatergroep Greppel, Rik Luijmes en Nina Goedegebure, vertelden en speelden stukken uit het verhaal van Duizend-en-een-nacht waar de muziek van Sheherazade op is gebaseerd.Klik hier en lees meer hierover in dit bruisend artikel van De Gelderlander

 

4 mei 2019 | Lezing ‘Verloren Vader’ in Stadsschouwburg Nijmegen
Ter gelegenheid van Theater na de Dam
Op 4 mei lazen Nina Goedegebure, Nico de Vries en Milan Boele van Hensbroek de speciaal geschreven tekst ‘Verloren Vader’ van Tom Lanoye. Rik Luijmes regisseerde deze lezing die eenmalig werd gepresenteerd in de Stadsschouwburg van Nijmegen.

Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar schreef Belgische schrijver Tom Lanoye over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer? Deze tekst, getiteld ‘Verloren vader’, werd op 4 mei om 21.00 uur in heel het land gelijktijdig door verschillende gezelschappen voorgelezen.