#1 Genoeg Gedacht: We koppelen de breinen bij elkaar en tollen

#1 Genoeg Gedacht: We koppelen de breinen bij elkaar en tollen
2 februari 2023 greppeltheater

#1: We koppelen de breinen bij elkaar en tollen

 

Hallo, ik ben Sophie Luiken! Ik ben vierdejaars student aan de Artist Educator-opleiding van ArtEZ Zwolle. Ik loop stage bij TG Greppel, om mee te werken aan de nieuwe mixed mediaproductie: Genoeg Gedacht. Theater wordt gecombineerd met technologie en muziek. Gedurende het onderzoeksproces deel ik onze bevindingen over de experimenten die wij op dit vlak uitvoeren!

“Wij dansen gedachten bij elkaar
Jouw associaties zijn niet de mijne en toch lijken ze elkaar te kussen”
– Tekst uit  ‘Genoeg Gedacht’ van TGGreppel

Het is januari, we zitten in de studio. Ieder komt uit diens eigen stad: Nijmegen, Oosterbeek, Zwolle en Londen. We praatten elkaar bij over onze vakanties en we spreken uit welke ideeën, gedachtes en inspiratiebronnen we hebben opgedaan. Vandaag tolden al onze gedachten samen. Om een beeld te scheppen: we zitten aan een kleine rechthoekige tafel met een kop koffie, achter onze laptops, met de tekst van de voorstelling voor onze neus. We praten over het beeld van een treintje dat rond Riks hoofd rijdt, met een camera en een lampje erop, zodat je van verschillende hoeken zijn gezicht ziet. Hierop ontstonden allerlei associaties, waarbij ieder idee weer doorbouwde op het vorige. Uiteindelijk bouwden we samen een spoorbaan in de studio! Zo zoeken wij via gesprekken en experimenten naar nieuwe vormen en inhoud. Soms doen we dat pratend aan een tafel, soms rondrennend met een zaklamp op iemands hoofd om te kijken wat er dan met het gezicht gebeurt.

Aan het werk in de studio.

Wendbaar en weerbaar
“Wendbaar en weerbaar” is een uitdrukking die we in dit onderzoeksproces veel gebruiken. Wij willen onze kennis uitwisselen met anderen, in verschillende vormen. Voor de Kerstvakantie hebben we een tussentijdse presentatie gehouden. Daarbij deelden we het eerste deel van ons onderzoeksproces, in de vorm van een performance en een lezing van Timo Pieters. In maart geven we een workshop aan de Artist Educator-studenten van ArtEZ. Zij volgen een semester waarin zij onderzoek doen naar hoe je nieuwe technologieën kunt gebruiken in de dramaturgie van je voorstelling.

We tollen door!
In deze eerste weken van ons onderzoek hebben we veel met elkaar gefilosofeerd en gepraat: wat is het denken? Welke denkfouten maakt je brein? Hoe maken we gedachtepatronen zichtbaar? Vanuit deze gesprekken is er tekst, muziek en beeld ontstaan. Nú is het eind januari en gaan we door: we hebben de tekst af, maar we gaan aankomende tijd zeker nog veel experimenteren en nieuwe beelden en muziek maken.