TG Greppel leest tekst Lanoye op 4 mei in Stadsschouwburg Nijmegen

TG Greppel leest tekst Lanoye op 4 mei in Stadsschouwburg Nijmegen
26 april 2019 TGgreppel

Op 4 mei tijdens Theater na de Dam zullen Nina Goedegebure, Nico de Vries en Milan Boele van Hensbroek de speciaal geschreven tekst van Tom Lanoye lezen, onder regie van Rik Luijmes in Stadsschouwburg Nijmegen.

Theater Na de Dam geeft elk jaar een opdracht aan een toneelschrijver voor een nieuwe theatertekst over de Tweede Wereldoorlog. Dit jaar zal de Belgische schrijver Tom Lanoye een nieuwe tekst schrijven voor Theater Na de Dam, over een oud-strijder die door zijn voortschrijdende dementie steeds minder zeker wordt van zijn herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog. Wat is er echt gebeurd, en wat was zijn rol ook weer?

Deze tekst, getiteld ‘Verloren vader’, wordt op 4 mei om 21.00 uur in heel het land gelijktijdig door verschillende gezelschappen en theatergroepen voorgelezen. Tom Lanoye (1958) leeft en werkt in Antwerpen (België) en Kaapstad (Zuid-Afrika). Hij is romancier, dichter, columnist, scenarist en theaterauteur. Hij is een van de meest gelezen en gelauwerde auteurs van ons taalgebied en kind aan huis bij alle grote Europese theaterfestivals. Zijn grote Shakespeare bewerking uit 1997, Ten oorlog, werd in 2015 door theaterbezoekers, acteurs en regisseurs gekroond tot nummer één van de Nederlandstalige theatercanon.

Op de avond van de Nationale Dodenherdenking, op 4 mei om 21:00 uur, zetten theatermakers en artiesten zich in heel Nederland in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de tiende editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan 100 voorstellingen, die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.

Tickets (€5,-) zijn te koop via Stadsschouwburg Nijmegen.